BUAT DUIT DENGAN MAUKERJA : EDISI FREELANCE

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

First of all, izinkan aku 'mencuri' 8 minit masa dari kamu dan kamu yang sedang membaca entri ini. Hehe.

Amaran: Entri ini agak panjang! Bertabahlah ya.

Okay back to the main topic, teringat zaman muda-muda remaja dulu (macamlah dah tua sangat. haha!), churpchurp memang famous! Konsep churpchurp sama macam 8coin. Share iklan di social platform, orang klik iklan dan kita dapatlah coin/duit.

Aku terfikir juga. Ada tak platform kerja yang aplikasikan konsep seakan-akan churpchurp atau 8coin ini? Menarik bukan sekiranya ada. Aku terbaca dekat 1 blog pasal cara buat duit dengan share job vacancies. Pengangguran tidak lagi asing dalam kalangan fresh graduates. Yang gigih mencari kerja pun mengambil masa yang lama untuk mendapat first job. Persaingan sangat sengit nowadays. Pointer cantik pun tak menjanjikan kau senang dapat kerja selepas tamat belajar. Yeah I know. A sad reality.

Entri kali ini aku ingin bercerita mengenai Adhance. Maukerja merupakan salah satu syarikat yang bernaung di bawah syarikat Adhance ni. Adhance membantu golongan pencari kerja dalam menyediakan jawatan kosong di Malaysia. Selain Maukerja, Internsheeps dan Ricebowl juga bernaung di bawah Adhance.

Kalau kau mengharapkan dapat duit sedebuk bila join Adhance ni, sorry dik. Kau boleh buat duit kalau kau betul-betul dah pro dalam blog, SEO dan lain-lain. Kalau kau lebih kurang macam aku, duit yang dapat dari hasil Adhance ni bolehlah jadi duit tabung. Macam tak biasa pulak tunggu lama untuk cash out kan? Hehe.

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

APA KELEBIHAN PLATFORM ADHANCE?

Adhance digunakan sebagai database untuk mempromosikan kerja kosong sedia ada.

Uniknya, anda join platform ini... Anda dapat dua perkara:

1. Tolong kawan-kawan yang masih mencari kerja
2. Dapat duit poket sambil-sambil menolong orang mencari kerja

Sambil menyelam minum air gituu. Alright guys! Berminat tak nak tolong promosikan kerja kosong dekat orang ramai sambil-sambil buat side income? Amaran: Ini bukan SCAM okay. Legit taw! Ramai dah yang cash out hasil dari Adhance ni.

SIAPA YANG BOLEH JOIN JADI FREELANCER?

1. Pelajar
2. Fresh Graduates
3. Pekerja sepenuh masa
4. Pencari kerja

Syarat: Reti menggunakan social media platforms. Senang je! Tak perlu ada blog sendiri pun boleh join taw!

Again, aku nak tekankan. Ini bukan program SCAM. Daftar percuma je. Sama macam churpchurp, 8coin, nuffnang. 
Permohonan anda mungkin akan mengambil masa untuk diluluskan. Daftar sekarang!


maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging


Selepas klik untuk mendaftar, akan keluarlah paparan seperti di atas. Pastikan isi step 1-4: isi nama penuh, email, password dan mobile phone. Step 5 biarkan saja. Dah semak details? Puas hati dah? Tekan butang SUBMIT!

Permohonan anda tidak akan diapprove secara auto ya. Kena tunggu admin view permohonan anda terlebih dahulu dan admin akan approve akaun Adhance anda. Sabarlah menanti okay! Hehe.

AKAUN DAH APPROVED, SO WHAT'S NEXT?

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

Bila akaun dah approved, lihat pada tab bahagian atas tu 'ACCOUNT' > Klik 'PROFILE'. Sila kemaskini profile anda. Sekiranya anda tiada blog, boleh masukkan link blog Maukerja sebagai blog link anda. Sekiranya anda ada blog sendiri, ha masukkan link blog anda okay!

Ruangan profile : Paling penting adalah details nama penuh anda, nama bank dan no akaun bank anda. Jangan silap key-in pula! Recheck pleaseee :D

Tab 'JOBS'> 'SEARCH JOBS'

Sekarang kita fokuskan pada pencarian kerja kosong. Mudah sahaja don't worry too much! Dekat tab 'JOBS' > Klik 'SEARCH JOBS'.

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

Di bahagian SEARCH JOBS, boleh cari kerja berdasarkan position kerja (contohnya: Human Resources) atau nama syarikat (Contohnya: Oppo). Selain itu, anda boleh pilih lokasi kerja kosong. Sekiranya anda tinggal di Kuala Lumpur, pilihlah lokasi di Kuala Lumpur. Job Type pula terbahagi kepada dua: Full Time atau Part Time. Bahagian lain selalunya aku biarkan saja. 

Di bahagian bawah SEARCH JOBS, terdapat pelbagai jawatan kosong yang dipaparkan. Perasan tak ada banyak tahap Tier? Tier 100 merupakan tier tertinggi.

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

Pilih jawatan kosong yang sesuai untuk diuar-uarkan kepada orang ramai. Klik 'ADD NOW' dan kini kerja kosong tersebut telah dimasukkan dalam senarai 'SAVED JOBS' (Already Added!).

Sumber: Adhance

Nah, aku dah masukkan details berkaitan payment & tiers seperti di bawah. Baca dan hadamkan dulu. Hehe.

PAYMENT & TIERS

1. What is the payment structure like?

Please note that all applications made before 1 March 2017 will be paid a flat rate of RM0.28 per applicant. After 1 March 2017, payment will be based on tiers as below.

There are six types of ads you can choose from:

Tier 15 ads pay RM0.15 per applicant
Tier 30 ads pay RM0.30 per applicant
Tier 45 ads pay RM0.45 per applicant
Tier 75 ads pay RM0.75 per applicant
Tier 60 ads pay RM0.60 per applicant
Tier 90 ads pay RM0.90 per applicant

For example:
Under Tier 30, Job: Admin Assistant. You promote this job and bring in 100 applicants. Your earnings from this will be RM0.30 x 100 = RM30
Under Tier 45, Job: Technician. You promote this job and bring in 100 applicants.
Your earnings from this will be RM0.45 x 100 = RM45

2. What is Tier 90?

These are the ‘super hot’ jobs, which we need to promote urgently. You will automatically receive an email when there is a job parked under this tier so you can start promoting it and earn at the highest tier.

3. When will I be paid?

We will issue a summary statement of your total earnings based on the 1st to the 19th of each month, and payment will be remitted on the 20th if the total exceeds RM100. If the total is below RM100, payment will be remitted on the month when the accumulated amount exceeds RM100.
For example:
On Jan 2017, your earnings total is RM99. You will not able to cash-out as the minimum cash-out amount is RM100.

On Feb 2017, your accumulated earning is RM400. You will be able to cash-out as it has exceeded the RM100 minimum cash-out amount.

As we issue payment by cheque, please allow up to 3 days for bank processing.

4. Is there a minimum or maximum amount paid per job?

For the time being, we will pay for the first 50 applicants per job ads promoted, after which the job will automatically drop one tier level. Payment will follow the new tier for the next 50, and so on.
For example:
If the job is under Tier 45, after getting 50 applicants, it drops to Tier 30. Once it gets the next 50 applicants, it drops to Tier 15. After the following 50 applicants, it will drop to Tier 0, and there will be no payment for any additional applicants.

Here’s a sample calculation:

Tier 45 Job: Teacher
You bring in 200 applicants. Your total earnings will be as below:
First 50 applicants: under Tier 45. Earning = 50 x RM 0.45 = RM 22.50
51 – 100 applicants: auto-drop to Tier 30. Earning = 50 x RM 0.30 = RM 15
101 – 150 applicants: auto-drop to Tier 15. Earning = 50 x RM 0.15 = RM 7.50
151 – 200 applicants: auto-drop to Tier 0. No earnings at this level.

Total earn for this Job Teacher = RM 22.50 + RM 15 + RM 7.50 = RM45

5. How do I know if the job’s tier has changed?

Our system will automatically email and SMS you once a job tier changes. Or you can log in anytime to check the job ads’ tier status.

6. What if the applicant from my website applies for a different job than the one I promoted? Do I still get paid?

Yes, any applicant who is referred from your website and any job they apply to will count into your earnings as long as the job is under a paying tier. Do note that their session on our website expires after an hour of inactivity, and any applications after that to jobs other than the jobs you’re promoting will not count to your earnings.

Fuhh panjang lebar explanation kan. Faham ke idok? Tak faham yang mana satu tuu dik? Boleh komen dekat post ni okay? Sharing is caring!

PENGALAMAN AKU DENGAN ADHANCE?

Orang kita ni kalau nak yakinkan hati sendiri mesti nak nampak bukti. Aku baru aktif promote kerja kosong sejak Ogos lepas. Memandangkan aku jenis yang suka mencuba (it's okay, free registration lagipun. Tak perlu bayar apa-apa), aku rasa not bad lah percubaan kali ni. Memandangkan aku bukan promote kerja kosong hari-hari pun. Sekali sekala sahaja kerana aku pun sibuk dengan life dan blog. Haha!

Peringatan kepada semua yang tolong promote kerja kosong tuu mohon filterkan sekali kerja kosong yang mungkin dari scam companies macam ORINS, DNMC dan lain-lain. Aku kesian ramai yang cari kerja, sekali kena scam dengan company yang indah khabar dari rupa.

Inilah hasil eksperimen aku. Well, conclusionnya...

1. Tak semestinya kau promote Tier 100, ramai orang akan apply kerja tersebut
2. Promote kerja kosong dengan seikhlas hati. Sematkan dalam hati korang, hari ini aku tolong kongsikan jawatan kosong kepada yang memerlukan. Moga-moga hidup aku terus dipermudahkan.
3. Promote kerja kosong yang mungkin tidak mempunyai Tier tinggi sangat tapi dah ada branding contohnya Oppo, Christy Ng.

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging

My Earning: RM31.65
Quality Applicants Earning : RM3.00 (Aku akan dapat apabila ada orang yang memohon melalui link kerja kosong yang diberi dan orang itu dipanggil untuk sesi temuduga)





New Members Signup: RM1.30 (Untuk setiap orang yang baru sign up dekat MauKerja, dapatlah RM0.10 per applicant). Contoh seperti di atas ya. 2 orang sign up dapatlah RM0.20.

Total Earning: RM35.95

maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging
Frankly speaking, aku agak terkejut semasa aku promo Retail Human Resources Officer (Christy Ng Sdn Bhd). Current CPA : RM0 (kerana iklan ni dah expired ya). Semasa iklan ini masih berlangsung, Current CPA ialah RM0.45/applicant. Pada awalnya tak sampai 20 orang yang memohon jawatan ini. Aku fikir Christy Ng adalah 1 jenama yang ramai orang tahu. So cubalah untuk bereksperimen dengan jawatan kosong ini. Walaupun nilai CPA rendah, orang yang memohon melalui link yang aku promosikan adalah 23 orang! Selalunya aku dapat dalam 5-10 orang untuk setiap jawatan kosong. Kau nampak tak betapa branding itu penting? Kih3. Hasilnya? Dapatlah RM10.35.

TIPS MENJANA 'DUIT TABUNG' DENGAN ADHANCE

1. Join FB group cari kerja kosong/internship

Langkah pertama ini merupakan step paling mudah dan free! Join FB group cari kerja kosong/internship.

Pastikan tahu details jawatan kosong sebelum berkongsi kepada orang ramai. Rata-rata akan bertanya tentang working hours, range salary, benefits apa yang ada, kerja berapa hari seminggu, kerja full time/part time/kontrak, lokasi tempat kerja.

2. Buat FB Fanpage

Buatlah FB Fanpage khas untuk anda paparkan jawatan kosong yang ada dalam Adhance tuu. Pelawat yang mengunjungi FB Page anda pasti akan memohon jawatan tersebut sekiranya berkaitan dengan bidang yang diambil dan pengalaman kerja sebelum ini.

Boleh tengok FB Fanpage aku untuk lihat cara promosi kerja kosong : Zon Cari Kerja

3. Jangan SPAM!

Ini adalah kesilapan newbie yang baru masuk Adhance. Aku tengok ada yang spam hampir setiap masa. Whew! Ya ya I know you want that money aite? Sabar dik! Rezeki tu luas. Jangan spam sangat kerana FB akan kesan perlakuan tersebut. haha.

TIPS: Setiap kali nak post jawatan kosong, pastikan anda ubah ayat promosi iklan jawatan kosong. Memang takkan kena report as spam.

4. Gunakan kreativiti

Be creative! Aku ada baca dekat somewhere (haha tak ingat sumber dari mana), orang ramai lebih tertarik dengan konten yang bergambar. Cubalah bereksperimen. Aku gunakan Canva (Free to use of course! hehe) untuk poster iklan jawatan kosong yang aku akan promosikan.

Ada idea lain yang anda rasa lebih kreatif? Inilah masanya untuk cuba ideologi anda. Menjadi ke idok? :D

5. Konsisten

Fuh langkah yang terakhir ni aku pun sedang cuba untuk konsisten. Haha! Kadang-kadang susah juga untuk konsisten kerana kena bahagikan masa antara kerja, blogging dan social life (family, friends, events). Apa yang penting? JUST DO IT! Selagi tak cuba, you'll never know.

TOP 10


maukerja, freelance, adhance, buat duit online, buat duit, blogging
Nah! Bagi inspirasi sikit untuk yang baru nak berjinak-jinak dengan Adhance ni. Ni semua otai yang dah lama join Adhance. Beribu wei hasil tabungan! Fuhh.

Yang penting, kena ikhlas, konsisten dan inshaaAllah kau pun akan dapat pulangannya walaupun tak sebanyak orang dalam senarai TOP 10 ni. Hehe.

Jangan lupa daftar dekat SINI

Till we meet again!

Kongsikan artikel blog ini kepada rakan-rakan dan keluarga anda! Klik sharing buttons di bawah ni je. Jangan lupa follow page FB: Syaza Redzuu.

Doakan aku mendapat idea-idea yang bernas untuk menulis. Consistent is the key to success!

Dari,
Yang menulis dari ❤

18 comments:

  1. wah ada aps baru cari kerja rupanya siap boleh dapat komisen lagi ek, kena bagi baca betul-betul entry awak ni. Sesuai untuk mereka yang sedang mencari kerja dan kaki social media, senang-senang dapat buat duit sekarang ni ek

    ReplyDelete
  2. wah...best juga application ni...siap dapat komisen lagi..yang penting kena rajin dan konsisten kann..

    ReplyDelete
  3. Wahh interesting ni! Sambil bantu orang sambil dapat komisen. Boleh suggest juga pada kawan-kawan yang masih belum ada kerja, iyalah zaman sekarang pun mencari pekerjaan agak sukar jugakan, lebih2 lagi untuk fresh graduates. :(

    ReplyDelete
  4. Haha gigih baca dan berbaloi untuk tau. Mana tak nya..bagus info ni sebab selain membantu kwn2 dapatkan pekerjaan kte sendiri boleh jana pendapatan

    ReplyDelete
  5. Bagus apps ni. Sambil bantu orang cari kerja sambil kita jana income sampingan. Walaupun panjang artikel ni, tapi berbaloi apabila dah selesai baca.

    ReplyDelete
  6. Bagus, sambil tolong orang kita juga dapat hasilnya. kira macam win win situation. nak cari kerja punya la susah, bila ada bila kita tolong buat hebahan, boleh tolong diorng dapatkan kerja

    ReplyDelete
  7. ptot nmpak iklan mau kerja ni aktif kat internet rupanya ada teknik hebahan mcm ni. Bagus sambil tolong orang dapatkan keje sambil earn money kan. Rasa mcm nk try pulak dftr.hehehe. Thanks sharing ye

    ReplyDelete
  8. Bestnya, pernah jugak dengar pasal buat duit dengan pomote kerja kosong ni, ada yg dah income banyak hanya dengan pomote ni je. Ni cam affiliate lah kan? Nanti sis try study lagi pasai ni

    ReplyDelete
  9. Wahhhh ! Satu lagi platform yg boleh buat duit dengan hanya share2 kerja kosong. Mudah betul ya. Okay nak explore platform nie betul2 sebelum sign in. Nampak menarik betul lah

    ReplyDelete
  10. Wahh tak sangka ye boleh buat duit. Selalu tau untuk cari keja je Mau Kerja ni. Ni boleh buat duit pulak sambil2 tu. Menarik ni. Keja pun santai

    ReplyDelete
  11. Pehhh first time dengar ni pasal Adhance ni. Berminat!!! Hahahahh. Nad baca every words sampai habis 😂 Nanti kita join ok heheh.

    ReplyDelete
  12. Emi pernah berdaftar dgn Maukerja ni. Sampai sekarang dorg masih duk hantar email pasal kerja, hehe. Tapi serious emi tak tahu kat maukerja ni blh buat duit sambil2 mcm ni.

    ReplyDelete
  13. Wahhh siap ada komisen lagi ehhh...
    Menarik ni..skarang ni nak buat duit kena pndai2 cari n intai apa yang boleh mnjana duit

    ReplyDelete
  14. Wahhhh ini macam menarik, boleh cuba nanti. kena pandai plih pekerjaan dan cara untuk war-warkan. Kalau fokus buat website kerjaya, mesti banyak dapat earning. yang penting kena rajin. boleh cuba ni. hehehe

    ReplyDelete
  15. Bagi yang berkelapangan,dan memangbtakde kerja bolehlah tumpu pada ni kan. Mana tahu berhasil. Ada juga terperasan tentang ni. Tapi tak baca sepenuhnya.

    ReplyDelete
  16. Satu lagi alternati untuk buat duit dengan online. Semua bolehkan, janji kena rajin. Sikit-sikit lama lama jadi bukit..orang dah bagi jalan buat duit kan

    ReplyDelete
  17. Pergh macam ni pun boleh buat duit erk..macam-macam cara sekarang ye..nampak juga iklan ni kadang-kadang..bagus betul..boleh tolong kawan cari kerja, kita pulak booleh buat duit..bagus..walaupun sikit kalau ada orang nak, mesti dapat banyak nanti

    ReplyDelete
  18. Bagus banget nih aplikasinya. Ini sangat banyak membantu teman teman yang sedang mencari kerja. Pum ada banyak komisi yang bisa kita dapat

    ReplyDelete

Copyright syazaredzuu.com 2016. Powered by Blogger.