Edisi Traveller: Cinta Pandang Pertama di Seoul, Korea


Woot-woot! SR memang berazam pada tahun 2019 ini untuk lebih konsisten menulis di blog dan berkongsi benda yang best untuk di’grab’ bersama.

Entri kali ini SR nak cerita sikit macam mana boleh jatuh cinta pandang pertama dengan Korea.


Teringat pada suatu ketika dahulu, penangan drama Korea ni bermula dengan drama Winter Sonata, Autumn in My Heart dan lain-lain. Semenjak itu, drama Korea semakin menjadi kegilaan rakyat Malaysia.

Tu belum lagi reality shows yang ada seperti Runningman dan Return to Superman.
Banyak lagilah yang tengah hot sekarang ni pasal Korea termasuklah KPOP. Fuh Blackpink pun ada buat konsert dekat Malaysia tahun ni. Ada sesiapa yang pergi tak? Hehe.


Berbalik kepada drama korea/movie, SR masa tengok cerita tu memang dah feeling habis dan mulalah berangan macam kita yang ada kat tempat tu. Siapa tengok cerita atas ni kita geng! Hehe.


Contohnya, Nami Island dalam cerita Winter Sonata memang dalam travel wishlist SR! Fefeeling romantik gitu terutamanya pada musim luruh.

Haaa… Korea? Apa yang best kat Korea tu erk? Selain dari movie dengan variety show yang korang dok tengok kat tv tu kan, korang tau tak yang sebenarnya ada banyak tempat yang best kat sana.

Antaranya ada Pulau Jeju lah. Ada Namsan Park lah. Ada banyak lagilah tempat-tempat menarik yang wajib korang kunjungi, terutamanya kat Seoul sana tu..

Sebelum korang nak pergi Seoul tu, korang mesti kena tau serba sikit pasal tempat yang korang nak travel tu kan..

Pastikan korang well prepared untuk
travel ni terutamanya bagi mereka yang sudah plan untuk solo travelling.


Untuk pengetahuan korang, Korea ni sebenarnya berjiran dengan Jepun dan China tau. Seoul ni pulak ibu negara Korea dan merupakan bandar raya ke -16 terbesar di dunia tau. Fuhhh... Can you guys imagine betapa besarnya Seoul tu ok? Kiranya lagi besar berganda-ganda dari negara kita tau.

Lagi satu, kat sini korang takyah dok risau sangatlah pasal transport korang sepanjang korang kat sana.

Kat sana, ada train lah, subway lah, macam-macam lagi transportation yang korang boleh pilih untuk pergi ke mana-mana sahaja tempat yang korang nak pergi kat sana nanti.

Pergh rasa dah dapat feeling excited kan dapat travel g Seoul tu? SR pun tak sabar-sabar nak g Seoul tu ha.

Jadi apa lagi, terus bukak laptop, search kat google, Flights to Seoul promo. Mestilah carik yang ade promosi tu kan. Barulah boleh extra jimat! Hehe.

Hehe.. Alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke lubang cacing , gituuuu.. Search dan search lagi sampailah terjumpa satu website ni. Nak tau apa nama website tu? Kalau korang nak, sila turunkan
tangan anda! Hahaha.

Jeng jeng jenggg… Nama website tu Thai Airways. Ha, SR pun terus bukak website and cariklah Thai Airways booking. Dah kenapa nak terus pergi online booking pulak. Iyelah, masa mula2 korang bukak website tu, mesti korang nampak pop up advertisement pasal promo tu.

Haaa.. takkan nak tunggu lama2 pulak, kang fully booked menangis tepi bucu katil pun dah tak guna dah tawww.

Kalau dah terlepas tuu uolls, maka terpaksalah korang tunggu next promo ajelah (tuu pun belum tentu dapat promo best2!).

Hmm penantian satu penyeksaannnnn (tiberrr ternyanyi. Haha!)

Kepada yang dah buat booking korang, pastikan semak betul2 tarikh, masa departure/arrival (Incheon
International Airport) sebelum buat payment.

Nanti details salah kan dah susah. Betul ke betul? Hehe..

Dah puas hati semua details betul? Proceed dengan payment korang. Tahniah! Uolls akan fly ke Seoul soon! Woohoo!

Peringatan: Jangan lupa simpan duit nak pergi sana nanti. Duit makan, duit tempat tinggal, duit nak pergi melancong melencong bagai kat sana nanti, jadinya korang dah kena start menyimpan duitlah iya.

So, korang takkan ada masalah bila dah ada kat sana nanti. Segalanya mengikut apa yang dirancang. By the way, jangan lupa simpan duit emergency jugak tau takut ape2 hal jadi sepanjang kat sana ke kan…

Apa-apa pun kita harapkan semua berjalan dengan lancar.

Jadi tunggu apa lagi uolss? Takkan korang tengok aje promo tuu. Yang berangan nak pergi Korea tu haaa inilah timing paling baekkk punye untuk korang nak book tiket ke mana-mana sahaja terutamanya nak
pergi ke Seoul tu tau.

Dah dah, pergi bukak website Thai Airways sana dan pi lah book hat promosi hebat pi Seoul sana tu.

Mana tau, rezeki anda dapat pi travel ke Seoul ke kan?

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu.

Belum cuba, belum tahu kan… Lekaih deraih pi book sana.


Kalau tak dapat, jangan nangis bagitau SR k? SR takleh buat pape untuk uols..

All the best! 
Selamat terbang ke Seoul everyone!

2 comments:

  1. Nak terbang ke sana lah yer.. impian akak jugak nak pegi korea.. in syaa allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sis boleh tengok2 promo yang ada dekat entri ni. Sis boleh taw dah flight ticket nak bajet berapa. Hehe. Aminnn.

      Delete

Copyright syazaredzuu.com 2016. Powered by Blogger.